Personalia

Mijn naam is Sanne Hermans (26), geboren in de havenstad, getogen in de regeringsstad, en nu woonachtig in de hoofdstad. Ik kom uit een grote familie, voornamelijk bestaande uit juristen en historici. Om mijn achtergrond eer aan te doen, werk ik naast mijn studie als secretaresse bij een advocatenkantoor. In mijn vrije tijd doe ik niet veel anders dan andere leeftijdsgenoten: sporten, reizen en zo nu en dan een borrel met vrienden. Verder ben ik gek op theater, dansen en live muziek.

Specialisaties: Vroegmoderne letterkunde (gedichten, emble-mata, toneelteksten), Johan en Cornelis de Witt, Tocht naar Chatham, Joachim Oudaan, Amsterdamse Schouwburg, Spaans toneel ('comedia nueva').

Zoals het een historicus betaamt, maak ik mijn bronnen expliciet. Dit geldt ook voor de afbeeldingen op deze website. Ben je benieuwd waar je een bepaald schilderij kan zien of gewoon nieuwsgierig naar de herkomst ervan? Klik dan simpelweg op de betreffende afbeelding. 

En kijk uit naar dit logo

op Social Media!

OVER MIJ

Sinds jaar en dag heb ik een fascinatie gehad voor de (vaderlandse) geschiedenis, een interesse die vooral is aangewakkerd in groep acht. Zo deed mijn basisschool ieder jaar mee met de 4 mei herdenking op de Waalsdorpervlakte, een beruchte fusilladeplaats tussen Den Haag en Wassenaar waar veel verzetsstrijders zijn omgebracht. Vier leerlingen uit groep acht, onder wie ikzelf, waren geselecteerd om de bronzen klok te luiden die op deze plek ter nagedachtenis is neergezet. Er liepen die avond – net zoals elk jaar – duizenden mensen langs om de slachtoffers te herdenken. Ik was nog nooit eerder op zo'n manier met geschiedenis in aanraking gekomen, als ook met de gevolgen ervan. 

We spoelen een paar jaren vooruit. In 2012 begon ik met de studie Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik merkte dat ik vooral aandacht had voor de Nederlandse cultuurgeschiedenis en besloot daarom Nederlandse Taal en Cultuur ernaast te volgen. Ik had al snel mijn hartstocht gevonden: historische letterkunde. Tijdens een zomerstage bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis werd ik ondergedompeld in de geschiedenis van de zeventiende eeuw, en kwam in aanraking met sleutelfiguren als de gebroeders De Witt. Voor een opdracht stuitte ik in het Nationaal Archief op een aantal handgeschreven lofdichten op Cornelis de Witt. Ik moest en zou hier meer onderzoek naar doen. Als gevolg van dit voornemen heb ik twee scripties geschreven waarin Johan en Cornelis de Witt centraal staan. Een van deze scripties (Nederlandse Taal en Cultuur) is zelfs beloond met een prijs, mogelijk gemaakt door Vrienden van de Witt en het tijdschrift Elsevier. Later schreef ik nog een kort artikel over deze zelfde scriptie voor De Focus.

 

Inmiddels ben ik bijna twee jaar student aan de Universiteit van Amsterdam. In mijn eerste jaar heb ik de master Neerlandistiek gevolgd met de focus op (hoe kan het ook anders) historische letterkunde. Ik heb ter afronding van deze studie een scriptie geschreven over de populariteit van Spaans toneel in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Afgelopen september ben ik begonnen met de master Gouden Eeuw (Geschiedenis). Het is voor de afsluiting van deze opleiding dat ik deze website/blog heb gecreëerd, voor mij een creatieve manier om anderen – dus niet alleen mijn peers – kennis te laten maken met de verschillende thema's en dimensies van de Gouden Eeuw.

 

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

UVA LOGO.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter